top of page


Laat ik me voorstellen: ik ben Zosia Dobrowolski.


Psychotherapie is, alhoewel mijn grote liefde, niet de eerste liefde. Ik heb 18 jaar met veel vreugde in de bibliotheekwereld gewerkt waar ik een deel van de aanschaf deed van de literatuur (poëzie) en psychologie en waar ik jaren met veel plezier een eigen kinderbibliotheek beheerde.


Als u de informatie leest op deze website, heeft u waarschijnlijk vooral interesse in mijn achtergrond als psychotherapeut en vanuit welke methodieken ik graag werk. Ik zal me dus hiertoe beperken.

Na mijn vooropleidingen, vier jaar HBO in Rotterdam en twee jaar VO in Amsterdam begon ik aan mijn opleiding tot Psychotherapeut aan de RINO (een postdoctorale opleiding). Mijn hoofdrichting was Psychoanalytische psychotherapie bij volwassenen. Deze opleidingen heb ik afgerond in 1995 en sindsdien heb ik een BIG registratie als psychotherapeut.

Vervolgens heb ik nog een tweejarige specialisatie gedaan in groepstherapie. Ook heb ik me zeer verdiept in de Korte Dynamische Psychotherapie (ontwikkeld door Prof. Dr. H. Davanloo) bij de Vereniging voor Korte Dynamische Psychotherapie waar ik gedurende enkele jaren verschillende cursussen en een Summer School volgde.


Tijdens mijn stage werkte ik onder andere op het Crisiscentrum waar ik ook ’s nachts crisisdienst deed en op een instituut dat maatschappelijke dienstverlening (MADI) heette. Ik werkte veel met rouw en kreeg destijds patiënten van het Helen Dowling instituut, een instituut dat Biopsychosociaal onderzoek deed naar kanker. Ook werkte ik mee aan één van hun onderzoeken.

De laatste jaren van mijn studie werkte ik als psychotherapeut bij de Riagg in Purmerend waar ik individuele patiënten zag.


De eerste jaren na mijn studie werkte ik in mijn eigen praktijk en in 2001 kreeg ik een baan in de Psychiatrische dagkliniek van ziekenhuis De Heel (nu: Zaans Medisch Centrum). Daar werkte ik met individuele patiënten, adolescenten en volwassenen en gaf ik inzichtgevende groepstherapie. Ik maakte onder andere gebruik van Davanloo technieken. Ik werkte in die tijd ook met de familieleden van de slachtoffers van de brand in Volendam.


Daarna heb ik ervoor gekozen om mij voornamelijk te richten op therapie voor volwassenen in mijn eigen praktijk. Ik werk eclectisch wat betekent dat ik gebruik maak van veel verschillende technieken, pasklaar voor iedere cliënt.

Belangrijk in mijn werk is dat mensen durven te voelen, hun afweer (de manier waarop ze hun gevoelens wegmaken) leren kennen en zich meer vrij voelen. Vrijheid is een belangrijk gegeven in mijn werk.

bottom of page